Fenomenul numit POMPARE MUSCULARA

Fenomenul numit POMPARE MUSCULARA

  

   Probabil ai simtit de multe ori la finalul antrenamentelor sau chiar in timpul lor ca muschii mai au putin si explodeaza,nu?Ei bine,asta se numeste pompare musculara.

O pompare musculara e un obiectiv pe care majoritatea culturistilor il au in prim-plan,avand un vedere ca prin acest mod se semnalizeaza intr-o oarecare masura eficacitatea antrenamentelor.Dar ce inseamnca mai exact pomparea si cum poate fi o componenta esentiala a cresterii masei musculare?

 

      Ce este pomparea?

   Senzatia de pompare este o consecinta vizibila ca in muschi circula mai mult sange decat in mod normal. Practic,se refera la cresterea temporara a muschilor cand ridici greutati,in special cand folosesti repetari mai multe cu pauze cat mai scurte. Cand se contracta muschii,anumite deseuri metabolice precum acidul lactic se acumuleaza in jurul celulelor. Aceste substante contribuie la pompare prin mai multe moduri.

   Prima data,corpul duce mai mult sange in muschi pentru a curata deseurile metabolice,ceea ce face ca muschii sa se umfle. Dupa asta,muschii trag apa in celule si le maresc. Dupa acest fapt,pe masura ce celulele se umfla reduc cantintatea de sange care poate iesi din muschi. Efectul este ca sangele este pompat in muschi mai rapid decat iese din ei,asa ca acesta ramane in muschi astfel aparand pomparea.

 

       Cum poti imbunatati pomparea musculara?

   Cu siguranta principalele stimulente ale senzatiei de pompare sunt antrenamentele. Nu sunt sanse sa simti o pompare buna daca nu iti lucrezi muschii,nici cu cele mai bune suplimente de accelerare pe baza de oxizi nitrici!Masura in care muschii sunt pompati poate fi insa imbunatatita.    

   In primul rand,prin programe de antrenament care au un numar suficient de repetari pentru a asigura o pompare maxima.In al doilea insa,cu ajutorul suplimentelor care ajuta la dilatarea vaselor sangvine si amplifica fluxul sangvin din muschi. O alta metoda ar fi FST-7,care a fost conceputa special pentru o pompare maxima,extinzand fascia.

 

   Aparent,orice program de antrenament poate produce o buna pompare,conditia fiind ca numarul de repetari sa nu fie prea scazut si pauzele sa nu fie prea lungi.Daca esti insa la inceput si nu esti capabil inca sa iti formezi un plan de antrenament poti apela la un antrenor personal care te poate ajuta.

   Revenind la antrenament,toate acestea necesita energie. Avand in vedere ca vorbim despre antrenamentul cu greutati,care este o activitate anaerobica,muschii au nevoie de o sursa substantiala de energie. Solutia? Carbohidrati complecsi cu absortie mai lenta: orez brun,cartofi fierti sau copti,paste integrale. Bineinteles cantitatile depind de greutatea si obiectivele fiecarui individ,de aceea fiecare masa trebuie sa fie calculata.

 

Asadar,cand corpul este aproape inundat de glicogen,fenomenul de pompare nu intarzie sa apara. Sa nu uitam insa si de o buna hidratare atat in timpul antrenamentelor cat si in timpul recuperarii,fiind un factor esential !

Flavius Iulian-Antrenor personal.

 

 

 

 

Scrie un comentariu

Please note, comments must be approved before they are published